Leczenie i dieta – blog o zdrowiu

Witamina C

23Kolejną witaminą, która jest bardzo ważna dla naszego organizmu jest witamina C. Dlaczego jest tak ważna dla naszego organizmu? Przed czym nas chroni, przed czym zapobiega? Gdzie ją znajdziemy? Jest to znana witamina, którą najczęściej stosuje się podczas przeziębienia czy grypy. Rzeczywiście witamina C jest dobrym środkiem, który jest w stanie ochronić nas przed grypą czy przeziębieniem. Witamina C jest również dobrą ochroną przed szkorbutem, zapobiega również obrzękowi i krwawieniu dziąseł, bólom kostnym. Co ciekawe, popularna witamina C, którą wszyscy polecają i stosują na przeziębienie jest również dobrym środkiem na przyspieszenie gojenia się ran. Dlaczego? Powstawanie kolagenu, z którego zbudowana jest nasza tkanka łączna wymaga właśnie tej witaminy. Witamina ta jest również niezbędna przy złamaniu kości, pozwala jej szybciej się zrosnąć. Przy oparzeniach czy stłuczeniach również możemy na nią liczyć. Witamina ta bardzo dobrze radzi sobie również złagodzeniem naszego bólu. Często stosowana łagodzi bóle przy zapaleniu stawów. Co ciekawe, zapobiega również takim chorobom jak miażdżyca, zawał serca czy nawet nowotwory. Jak widać nie doceniamy za bardzo tej witaminy. Powszechnie jest stosowana tylko wtedy, gdy złapie nas jakieś przeziębienie a jak widać nie na tym kończy się jej funkcja. Ciekawostką może być fakt, że działanie witaminy C, jako środek zapobiegający przeziębieniom nie zostało potwierdzone natomiast przeciwdziałanie powyższym innym chorobom tak. Kiedy mam największe zapotrzebowanie na tą witaminę? Najbardziej jej potrzebujemy w okresach, kiedy jesteśmy zestresowani, kiedy jesteśmy narażeni na wysoki poziom stresu. Jaka jest zalecana dawka tej witaminy? Dla kobiet w ciąży jest to 70 mg, a ogólnie dla dorosłych jest to 60mg. Jaka żywność jest bogata w tą witaminę? Co powinniśmy spożywać, aby mieć pewność, że dostarczamy ją naszemu organizmowi? Przede wszystkim jak wiadomo bogate są w nią wszystkie owoce cytrusowe, słodka papryka, pomidory, oraz warzywa, które mają zielone liście. Rzadko, kto wie, że truskawki mają w sobie mnóstwo tej witaminy. Jest jej tam nawet więcej niż w powszechnie uznawanej za źródło witaminy C cytrynie. Najlepiej spożywać świeże owoce i warzywa bogate w tą witaminę, ponieważ ulega ona bardzo szybkiemu rozkładowi. Jakie są objawy jej niedoboru? Najczęściej jest to szybka strata wagi, zmęczenie, krwawienie dziąseł, szybkie zniżenie odporności, bardzo wole gojenie się nawet małych ran. Co ciekawe, jeśli chodzi o nadmiar tej witaminy jest on wydalany z moczem, dlatego nie ma żadnych większych efektów, gdy przedawkujemy tą witaminę, co właściwie bardzo rzadko się zdarza. Czasami jednak zdarzają się przy przedawkowaniu biegunka czy na przykład nudności. Co ciekawe, osoby, które chorują na nowotwory lub cierpią na inne schorzenia muszą przyjmować aż 100mg tej witaminy. Co ciekawe, witamina C jest silnym antyoksydantem oraz związkiem, który silnie pobudza działanie systemu odpornościowego. Witaminę tą można kupić również w formie tabletek czy kapsułek rozpuszczalnych w wodzie w każdej aptece.